1.3.2007

Varmin tapa pilata sukellus - suunnittele se!

Jo jonkin aikaa on sukelluspiireissäkin kuiskittu Emmanuel Creutzerin mullistavasta Murphyn lain selityksestä. Penetystieteen kärkilaitoksena Techülabs on ottanut härkää palleista ja tutkinut Creutzerin teorian soveltumista penetysten suunnitteluun.

Kaikkihan alkoi siitä kun Hampurilainen soveltavan fysiikan opiskelija Emmanuel Creutzer deekiksellä ollessaan teki mullistavan havainnon. Creutzerin elämänkerran kirjoittaja Mikael Niemi kertoo kuinka Emmanuel ollessaan baarissa hukuttamassa suruaan vaimonsa karattua oliivi-ihoisen sukelluksenopettajan kanssa Sharm el Sheikhiin tuli pudottaneeksi voileivän lattialle. Se putosi tietenkin voipuoli alaspäin. Ja seuraava. Ja sitä seuraava.

Palattuaan maanantaina kerrankin ajoissa työpaikalle Creutzer alkoi välittömästi tutkia CERNin tutkijoiden pilalle menneiden sumukammiokokeiden filmejä ja teki hämmentävän havainnon. Elämä on täynnä pieniä, pirullisia hiukkasia jotka aiheuttavat epäonnea. Creutzer nimesi nämä hiukkaset Kurteiksi vaimonsa avioeroasianajajan mukaan. Creutzer tuli sittemmin pitkällisten empiiristen kokeilujen tuloksena osoittaneeksi että Kurteja vetää puoleensa aivotoiminnallinen synapsimalli nimeltä kunnianhimo. Paskantärkeys. Asenne, että olisi muka jotakin. Mitä enemmän jotakin asiaa haluaa, suunnittelee ja valmistelee, sitä todennäköisemmin se menee päin helvettiä. Murphyn lain täydellinen todistus siis.

Aikaansa suraavana laboratoriona Techülabs päätti suorittaa sarjan kokeita kontrolloiduissa olosuhteissa Ojamon 238 tasolla selvittääkseen pitääkö Creutzerin laki kutinsa myös sukellusolosuhteissa. Pelottomat testisukeltajamme Janis Petke ja Stavros Aviorikos suorittivat tilastollisesti merkittävän kolmen suorituksen sarjan penetyksiä joilla testattiin suunnittelun vaikutusta sukelluksen onnistumiseen. Sukelluksia suoritettiin sekä UDG:lla, että Techülabsin tarkoitusta varten vedestä suodattamilla salaisilla seoksilla.

Osa testisukelluksista suunniteltiin huolellisesti etukäteen käyttäen Techülabsin omaa salaista menetelmää, osa taas tehtiin täydellisen perstuntumalta kaasujen sekoitusta myöten. Tulokset olivat odotettun kaltaisia. Havaittiin Creutzerin lain todellakin pitävän paikkansa. Aina kun sukeltajamme valmistautuivat huolellisesti meni jokin sukelluksen osa päin helvettiä. Kun taas sukellukset tehtiin perstuntumalta ja kaasut jätettiin analysoimatta sujui homma kuin rasvattu.

Jotta tutkimuksia varten hankituissa Museokadun kausikorteissa jäljellä oleva aika ei olisi mennyt hukkaan, suoritettiin vielä toinenkin koesarja jolla pyrittiin selvittämään miten Kurteja voisi parhaiten huijata.

Toistaiseksi suoritetuissa tutkimuksissa parhaaksi on osoittautunut menetelmä jossa suunnitellaan erittäin huolellisesti joku kokonaan toinen sukellus kuin mitä tosiasiassa on tarkoitus suorittaa. Kokeeksi on yritetty suunnitella myös muiden tiimien sukelluksia, mutta tämän menetelmän sivuvaikutuksista toisten tiimien toimintaan ei ole vielä konkreettista näyttöä. Mikäli tulokset osoittautuvat positiivisiksi on jatkossa kuitenkin odotettavissa melkoista kilpasuunnittelua.

Erityisen tehokkaaksi tavaksi varmistaa onnistunut sukellus osoittautui myös suunnitelman muuttaminen useita kertoja kesken sukelluksen. Tässä UDG nolla END:nsa ja äärettömän MODinsa ansiosta osoitti jälleen ylivoimaisuutensa muihin käytettyihin kaasuihin verrattuna. Myös UDG:n käyttö 100% hapelle merkatuissa säiliöissä - tietenkin happelle tehtyä suunnitelmaa käyttäen - vaikuttaisi parantavan dekompression onnistuvuutta merkittävästi. "Sitä paitsi happipullot näyttää tosi techüilta", toteavat Janis ja Stavros tyytyväisinä.

Myös Noppa Dekon käytön on havaittu merkittävästi vähentäneen Taudin ilmentymistä testisukeltajissamme. Toistaiseksi ei olla ehditty riittävästi testata "Doin' the Pot with George Irvine" dekopelin vaikutuksia, mutta alustavat tulokset ovat lupaavia. Kunhan et vaan missään tapauksessa kilauta kaverille joka tietää jotakin penettämisestä. Kilauta mieluummin vaikka Georgelle.

Kaikenkaikkiaan voidaan siis todeta wannabe Rechüsukeltajien hokemat sulkelluksen suunnittelun tärkeydestä pahasti harhaanjohtaviksi. Sensijaan Tehhüforever näyttää jälleen kerran tietä sukelluksen tulevaisuuteen motollaan "mennään alas, ollaan jonkin aikaa jollain kaasuilla, mennään jonnekin ja tullaan sit jossain vaiheessa takaspäin".

Ei kommentteja: