9.6.2006

Techü Labs tutkimusaineistoa julki

Prekompressio ja sukeltaminen

Sukeltajia ympäri maailman pitkään vaivannut vitsaus viimeinkin unholaan?
Techü Labs:n kokeellisen sukeltamisen osasto on saanut valmiiksi projektin
prekompressio-sukeltamisen laskentamallista. Toisin kuin normaali etappisukeltaminen, ts. dekompressiosukeltaminen, prek
ompressiolla pyritään pienentämään sukelluksen loppuvaiheen dekompressiotarvetta.

Tehokas prekompressio edellyttää tarpeeksi happipitoisen matkakaasun käyttöä. Esim. EAN27,4% -kaasu 46 metrin syvyydellä käytettäessä poistaa dekompressiotarpeen lähes kokonaan. Happiprekompressiolla voidaan dekompression tarvetta pienentää entisestään. Vastaavasti MethanOx –kaasulla voidaan dekompression tarve elimoida kokonaan (MethanOx® on Techü Labs:n rekisteröity tuotemerkki).

Testiryhmässä prekompressoitunut sukeltaja olisi laskentakaavan mukaan selvinnyt ”3, 3, 10, Museokatu 28” -dekoilla, kun taas eräs toinen sukeltaja pitkällä 6 metrin dechülla (dechü on techü-deko) kohtasi Deco Punisherin.

Loput testiryhmästä (vai pitäisikö sanoa ”testityhmästä”) sijoittuivat näiden välimaastoon, kuitenkin huomattavasti suuremmilla dekoilla kuin prekompressoitu sukeltaja.

Prekompressio vaikuttaa solutasolla kaasujen protonivirtojen ionisoitiin, jossa katalyyttinä toimiva happi pelkistyy solukalvojen sisäpintaan. Tämä kapseloi solun sisäisesti kaasuinertiksi, jolloin rinnakkaisdiffuusio on huomattavasti hitaampaa kuin ilman prekompressiota. Katodivirrassa neutraloituneet ioinisoituneet protonit lukitsevat myös hermopäät, mikä poistaa tunteen dekompression tarpeesta (poistaako se myös tarpeen, on edelleen epäselvää).

Taulukko 1 esittää TechüLabs:in erään prekompressiosukelluksen profiilin:


Taulukko 1: Sukellus 58 metriin prekompressiolla.

(*) Pysähdys nousun aikana 20 metrissä ei johtunut dekompression tarpeesta, vaan sukeltajan oikaisi jormaansa kuivapuvussa jotta sai P-valven paremmin toimimaan.


Taulukko 1 osoittaa, kuinka prekompressiolla, MODin reippaalla ylittämisellä ja MethanOxilla (metaani-happi-seos) voidaan tehdä syväsukellus käänteisesti. Toisin sanoen, kun homma alkaa pohjalla vituttamaan, voi pintaan nousta välittömästi!


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

WOW!

Mahtava tutkimustulos.
Tarkoittaako tämä sitä, että dekoja voi tehdä varastoon?

Esim. tekemällä ensin pitkän ja matalan dyykin vaikkapä järvessä voi seuraavaksi tehdä syvän sukelluksen ilman dekoja?

Anonyymi kirjoitti...

kyllä, dekoja voi tehdä varastoon! kumuloituneet dekot esim viime kaudelta voi jakaa oman sukellustiimin kesken horoskooppien ja lempivärin perusteella.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä. Minulla on nimittäin ensimmäisistä sukellusvuosista varastossa dekoja ja paljon!

Anonyymi kirjoitti...

koska techu labs saa markkinoille ekan prekompressiosoftan?

Hankala pitää muistissa jo tehtyjä / käytettyjä ennakkoja