21.1.2007

Stöde paljastaa 25% Hiilidioksidin valmistuksen salaisuuden

Sukeltava toimittajamme Syvä Pimeä Ydin sai viime viikolla yksinoikeudella haastatella salaperäistä nimimerkki Stödeä joka raivoisasta suosiostaan huolimatta haluaa pysytellä tuntemattomana. Toimittajamme istui Stöden kanssa iltaa helsinkiläisessä ravintolassa ja otti selvää miten ainutlaatuista 25% hiilidioksidia oikein valmistetaan. Annetaan Stöden kertoa itse.

Päätettyämme ryhtyä Techÿ sukeltajiksi jouduimme välittömästi pulman eten. Kuinka voisi valmistaa tarvittavaa hilidioksidi kaasua itse. Oikeat Techÿ sukeltajathan Reiskan mukaan rakentavat varusteensa ja erityisesti täyttöasemansa itse koska kaupasta ei saa kuin kallista ja huonosti toimivaa paskaa. Ideat olivat kuitenkin tavan mukaan vähissä kunnes Reiskan Broidi sai loistavan johtolangan Techü Foreverin aiempaan kommenttiini vastuksena lähettämästä linkistä.

Yhdellä Kakella tässä lähellä on lehmiä ja Reiskan Broidin mukaan lehmät pierevät paitsi hirveitä määriä hiilidioksidia, myös metania josta polttamalla saisimme vielä lisää tuota kaipaamaamme kaasua. Ja vettä. Jota voisi vissiin edelleen polttaa kunhan sen ensin jäädyttäisi ja olis aikaa poltella.


Niinpä tuumasta toimeen. Oheinen kuva kertokoon setupin yksityiskohdista enemmän kuin välttämättä haluamme tietää. Tässäkin lähestymistavassa oli toki ongelmansa.

Aluksi tuotanto ei oikein meinannut lähteä käyntiin. Kake kuitenkin selitti että lehmän pitää ensin saada ruokaa. Pakkasimme siis itsemme ja lehmän Kaken pakuun ja ajoimme Hangon Classiciin. Tilasimme lehmälle kaksitoista hangoveria ja itsellemme bisset. Ja johan lähti.

Pussi täyttyi vauhdilla ja kiireessämme yritimme polttaa metaania suoraan pussissa, mutta siitä tuli vaan helvetinmoinen pamaus ja menetimme lehmän. Piti siis hoitaa tämäkin homma vaikeemman kautta. Lisäksi pussiin kertyvän kiintoaineen määrä lievästi huolestutti. Kävimmekin sittemmin ammattilaisen luona tarkastuttamassa hapipullot ja PSH:n setä sanoi ettei ollut ikinä nähnyt flindoissa niin paljoa paskaa.


No, kaasut oli kuitenkin saatu aikaan ja loppu onkin sitten helppoa. Kun ilmapallo lopulta on saatu täyteen hilidioksidia, siirretään siitä 25% pulloihin pumppaamalla. Loput voi jättää pohjiksi seuraavaa täyttöä varten. Tässä kohtaa kannattaa kuitenkin olla kohtuullisen tarkkana. Mikäli täyttää paljon, kannattanee ilmapalloon menevään letkuun asentaa vastaventtiili, ettei tule takaiskua.

Rajuu touhuu toteaa Techü Forever ja muistuttaa paljon matkustavia Techüsukeltajia että nykyisten turvamääräysten aikana kannattaa lentokentillä olla tarkkana pumppujen kanssa.

Ei kommentteja: